Tip 1: advocaatkosten via rechtsbijstand

Een advocaat verleent juridische rechtsbijstand vaak op basis van een uurtarief exclusief btw. De aan de zaak bestede tijd wordt vermenigvuldigd met dit uurtarief dan maandelijks aan u gefactureerd. Indien u een rechtsbijstandverzekering heeft, wordt vaak aangegeven dat u dient te worden bijgestaan door een jurist of advocaat van de rechtsbijstandverlener. Echter, het Europese Hof van Justitie heeft al in november 2013 bepaald dat het recht op vrije advocaatkeuze inhoudt dat de rechtsbijstandverzekeraar toestaat dat u ook een externe advocaat kiest en dat zij dan, onder voorwaarden, hiervoor de kosten dienen te voldoen. U bent immers niet voor niets verzekerd. Het kan prettiger zijn voor u om te kiezen voor een advocaat bij u in de buurt met wie u makkelijker persoonlijk kunt overleggen. Bijstand door een jurist van de rechtsbijstandverzekering gaat namelijk meestal alleen per e-mail of telefoon.

Let wel op. U mag als verzekerde niet zo maar een (externe) advocaat inschakelen.  Zo moet u uw geschil eerst bij de rechtsbijstandverzekeraar melden en toestemming vragen om een bepaalde advocaat in te schakelen. Deze geeft vervolgens de opdracht aan de advocaat.  Doet u dit toch zelf, dan worden de kosten niet vergoed. Toestemming vragen is in principe een formaliteit, want een verzekeraar mag het recht op een eigen advocaat niet weigeren.

Uiteraard zijn rechtsbijstandverzekeraars niet blij met het voorgaande. Vaak werpen ze hoge drempels op als hun verzekerde zelf een advocaat kiest. Een externe advocaat is immers vaak duurder dan het inzetten van hun eigen juristen en/of advocaten. Om het kiezen van een eigen advocaat te ontmoedigen, hanteren de meeste verzekeraars een maximumvergoeding voor (externe) advocaatkosten en wordt er ook een eigen risico ingesteld. Het is dus van belang om eerst goed na te gaan wat uw mogelijkheden zijn voor bijstand door een eigen advocaat op kosten van uw rechtsbijstandverzekering. Natuurlijk helpt De Waal Advocaten u hier graag bij. Neem voor vragen contact op via 0164- 71 34 71 of stuur een e-mail naar info@dewaaladvocaten.nl. Natuurlijk kunt u ook het contactformulier invullen.