Tip 6: aanzeggingsplicht in de vakantietijd

Het is in vakantietijd bij veel bedrijven rustig. Een groot gedeelte van de medewerkers is op vakantie. Toch is het belangrijk om te letten op bijvoorbeeld aflopende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd. Sinds 1 januari 2015 geldt hiervoor namelijk de aanzeggingsplicht.

Indien de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd eindigt over een maand, dan dient de werkgever (schriftelijk) aan te zeggen dat deze ook daadwerkelijk zal eindigen en niet gevolgd wordt door een overeenkomst voor (on)bepaalde tijd. Markeer in uw agenda het noodzakelijke moment van aanzeggen en stuur de werknemer een aangetekende brief. De aanzegging mag ook eerder dan een maand tevoren. Dan komt uw medewerker niet voor de verrassing te staan dat hij ineens snel op zoek moet naar een andere baan. Zorg er in ieder geval wel voor dat er bewijs is dat er is aangezegd. Een e-mail, SMS of whatsapp-bericht zal daarom niet voor de hand liggen.

Indien de werkgever niet aanzegt of niet tijdig, dan heeft de werknemer recht op een vergoeding die op kan lopen tot een maandsalaris. Voor iedere dag dat de werkgever te laat aanzegt, geldt de vergoeding naar verhouding. Een werkgever die halverwege de laatste maand alsnog aanzegt, is bijvoorbeeld een half maandsalaris verschuldigd

Het is dus zeer de moeite waard reeds bij aanvang van het dienstverband te noteren wanneer er aangezegd dient te worden.